Pogosta vprašanja in odgovori

V primeru, da preživninski zavezanec biva, dela oziroma ima premoženje v tujini, lahko vložite zahtevek za izterjavo preživnine iz tujine preko našega sklada. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je osrednji, sprejemni in posredovalni organ v postopkih mednarodne izterjave preživnin od 1. aprila 2017 dalje.

V kolikor želite vložiti zahtevo za izterjavo preživnine iz tujine, vas prosimo, da nam predhodno po e-pošti na naslov jpsklad@jps-rs.si ali navadni pošti pošljete sodbo ali sodno poravnavo s katero je določena preživnina in navedete državo, v kateri se dolžnik nahaja. Na podlagi tega vam bomo poslali seznam dokumentacije, ki je potrebna za vložitev zahtevka.

Ko boste skladu dostavili celotno dokumentacijo, ki je potrebna za vložitev zahtevka za izterjavo preživnine v tujini, vam bomo izdali potrdilo, da ste oddali popolno vlogo za začetek postopka izterjave preživnine iz tujine. To potrdilo je ena izmed potrebnih listin za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine, ki jo lahko vložite na našem skladu po preteku treh mesecev.

Kontakti

Dunajska 20, 1000 Ljubljana gp@sklad-kadri.si

Vsi kontakti
Na vrh strani